YEME BOZUKLUKLARI

Yeme bozuklukları psikolojik, sosyolojik ve biyolojik faktörlerin etkileşimini içeren karmaşık sendromlar olup
DSM-IV’de anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve başka türlü adlandırılamayan yeme bozuklukları şeklinde
sınıflandırılmaktadır.

ANOREKSİYA NERVOZA

Anoreksiya nervozada en önemli bulgu tartı alımından aşırı kaçınmadır. İştah kaybı yoktur. Çocuklarda görülen anoreksiya nervozada bulgular, daha ileri yaşlarda görülenlerden farklıdır.
Aşırı tartılı olma ve diyet yapan biriyle birlikte olma hastalığın gelişmesini kolaylaştıran diğer önemli faktörlerdendir.Ayrıca psikolojik travmalar, aile problemleri de hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
Vücut tartısının düşük olmasına rağmen tartı alma ve şişmanlama korkusu olarak karşımıza çıkmaktadır.

BULİMİA NERVOZA

Sıklıkla geç adolesan ve genç erişkinlerde görülen bulimia nervoza, anoreksiya nervozanın bir çeşidi olarak kabul edilebilir. Adolesan kızlarda sıklığı % 1 oranında bildirilmektedir. Çocukluk çağında oldukça nadirdir. Bulimiya nervozada genellikle iki saatten daha kısa süreli aşırı besin tüketimi, bu dönemde aşırı yeme dürtüsünü durduramama korkusu ve bu epizotlardan sonra kusma, laksatif kullanma veya aşırı diyet yapma dönemleri vardır.

Anoreksiya

Nervozaya benzer, fakat başlanıg yaşı biraz daha geçtir. Bu bozukluk inatçı Anoreksiya Nervoza
nın bir kalıntısı olarak da kabul edilebilir. Tekrarlayan kusmalar, epileptik nöbet, tetani, kalb ritim bozukluklar kaslarda güçsüzlük ve daha ileri kilo kaybına neden olabilir.